21.12.2024, Cumartesi Bir sayfa geri gitAnasayfaya gitBir sayfa ileri gitFavorilere ekleBu sayfayı yazdır    
 
Branşlar :
  • İnfeksiyon Hastalıkları
  • Kadın Hastalıkları ve Doğum
  • Kardiyoloji
  • Psikiyatri
  • Genel Cerrahi
  • Estetik ve Plastik Cerrahi
  • Ortodonti
  • Diş Sağlığı
  • Akupunktur




  •  
    Cinsel İşlev Bozuklukları

    Aşağıdaki yazı Amerikan Aile Hekimleri Birliği web sayfasından alınmış, kısmen değiştirilerek  yayımlanmıştır. Cinsellikle ilgili bu konudan rahatsızlık duyuyorsanız lütfen okumayınız. Bir hekime başvurunuz.  

    Seks yaşantınızdaki problemler cinsel fonksiyon bozuklukları olarak tanımlanır. Erkek ya da kadın, bu problemler yaşanabilir. Kadın cinsel işlev bozuklukları:  

    -Cinsel isteksizlik: Eğer cinselliği yaşayıp yaşamamak sizin için önemli değilse, ya da eskiye kıyasla daha az cinsel arzu duyuyorsanız bu, cinsel arzu bozukluğudur.

    - Cinsel yanıt bozuklukları: Bedeninizde cinselliğe yanıt olarak bir şey  hissetmiyorsanız  ya da cinsel heyecan ve beden yanıtı başlıyor ama devamlılığı sürdüremiyorsanız bu durum yanıt bozukluğudur.

    - Orgazm olamama: Orgazm olamıyorsanız veya orgasm sırasında ağrı duyuyorsanız orgasm rahatsızlığı söz konusudur.  

    - Cinsel ağrı rahatsızlığı: Seks sırasında veya sonrasında ağrı duyuyorsanız ağrı rahatsızlığınız vardır. Bazı kadınlarda, bu durumda sekse başlarken vajen en dış bölümünde bulunan kaslar kasılır. Penis veya vibratör vajene giremez.  


    Cinsel işlev bozukluklarının sebepleri:



    Bazı ilaçlar, şeker hastalığı, hipertansiyon, tiroid bezi hastalıkları gibi bazı hastalıklar, kronik alkol kullanımı, vajen enfeksiyonları sık görülen sebeplerdendir.

    Depresyon , mutsuz bir ilişki, şimdi veya geçmişte yaşanmış suistimaller de cinsel işlev bozukluğuna yol açabilir.

    Gebelik sırasında artmış hormonal kaynaklı isteğe karşın, bebeğin yarattığı yük veya zarar verme korkusu cinsel isteği azaltabilir. Doğum sonrası erken dönem, emzirme dönemi yine cinsel isteğin azaldığı dönemlerdir.  Menapoz sonrası çoğu kadın cinsel isteklerinde kayıp, vajende kuruluk sorunu, ağrılı cinsel ilişki yaşayabilirler.

    Gündelik yaşamdaki stress de seks yeteneğinde bir düşmeye sebep olabilir. İşin yoğun olması, çocukların aşırı dikkat ve yorgunluk yaratmaları, seks arzusunu azaltabilir. Ya da, uzun süredir aynı şekilde devam eden monoton cinsel yaşamdan sıkılmış da olabilirsiniz.  


    Bir sorun olup olmadığı nasıl anlaşılır?


    Çiftlerin yaklaşık % 70’i zaman zaman cinsel problemler yaşayabilir. Çoğu kadının hayatında kendini tam iyi hissetmediği cinsel deneyimleri olabilir.  Bunlar ciddi cinsel problem olduğu anlamına gelmez.  
    Eğer sevişmeyi arzulamıyorsanız, ya da cinselllik sonrası kendinizi iyi ve doygun hissetmiyorsanız cinsel işlev bozukluğunuz olabilir. Cinsel gereksinimler çok kişisel ve değişken olduğundan cinsel işlev bozukluğunuz olup olmadığını en iyi siz bilebilirsiniz. Endişelerinizi doktorunuzla tartışın. Verdiğiniz bilgilerin özel ve doktorunuz için de sır olduğunu unutmayın.  


    Neler yapılabilir?


    Cinselliği bir zorunluluk bir kalıp olarak yaşamayın. Uygun bir cinsel bereberlik için, uygun kişi, uygun yer ve uygun zaman gereklidir.

    Cinsel arzuyu artırmak için alışıldık rutininizi değiştirebilirsiniz. Isteğinize gore, partnerinizle birlikte erotik video seyretmek veya erotik bir kitap okumak bazı durumlarda yararlı olabilir.  
    Cinsel yanıt bozukluklarında vajinal kuruluğu önlemek için kayganlaştırıcı kremler yararlı olabilir. Menapoz sonrası dönemde belki doktorunuz size östrojen almanızı önerebilir.

    Orgazm sorunlarında masturbasyon yardımcı olabilir. Partnerinizle ilişkiden önce değişik yöntemlerle ekstra uyarılar, yararlıdır. Bazı kadınlarda ilişkiden bir saat önceden başlayarak uyarılmak gerekebilir. Çoğu kadın penisin vajen içindeki mekanik hareketleri ile orgasm olamaz. Birleşme sırasında orgazm olmak istiyorsanız, siz ya da eşiniz klitorisi uyarabilirsiniz.

    Cinsel birleşme sırasında ağrı duyuyorsanız , kayganlaştırıcı kremleri kullanabilirsiniz. Ayrıca değişik pozisyonları deneyiniz. Kadının üstte olduğu pozisyonlarda giriş derinliği ve hareketleri kontrol etmek kadın için daha kolaydır. Sevişme öncesi mesanenin boş olması önerilir. Ayrıca krem kullanmak, ilişki öncesi sıcak banyo yapmak da yararlı olabilir. Ağrılar bunlara rağmen sürüyorsa doktorunuzla konuşmalısınız.

    Dar – kasılmış bir vajen yapınız varsa tampon gibi bir cisimle gevşeme alıştırmaları yapabilirsiniz. Doktorunuz bu konuda daha fazla bilgi verebilir.  


    Başka neler yapabilirim?


    Vücudunuz ve nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinin. Seksüel etkinliği etkileyen ilaç, hastalık, cerrahi, yaş, gebelik ve menapoz hakkında bilgi  edinin.
      

    Duyusal yoğunlaşma egzersizleri yapın. Bir partner masaj yaparken, diğerinin sözlü geri bildirimlerde bulunması (iyi, güzel, daha yumuşak, daha sert... gibi) çalışmaları yapın. Fantaziler arzuyu artırabilir. Vajen kaslarının sıkıca kasmak ve sonra gevşeme çalışmaları cinsel arzuyu artırabilir. Cinsel birleşme dışı cinsel aktivitelerini de yaşayın. Masaj, masturbasyon gibi...  

    Partneriniz hakkında :

    Eşinizle, hoşlandığınız ve hoşlanmadığınız şeyler hakkında ya da denemek istedikleriniz hakkında konuşun. Eşinizin yardımını istemekten çekinmeyin. Unutmayın, eşiniz sizin hoşlanmadığınız şeyleri yapmayı istememektedir. Ya da siz, eşinizin istemediklerini ona yapmak istemezsiniz. Birbirinizin rahatlık ve rahatsızlıklarını, hoşlanıp hoşlanmadığınız beğenilerine dikkat edin. Bunlar sağlıklı bir cinsel beraberliğe yardımcı olacaktır. Eğer eşinizle doğrudan konuşamıyorsanız belki doktorunuz eşinize istediğiniz bilgileri verebilir. Örneğin, eğer partnerinizin sizi kötü kullandığını düşünüyorsanız bunu doktorunuza anlatmalısınız.  


    Doktor ne yapabilir?


    Doktorunuz size seksüel sorunları çözmenize yardımcı olacak ipuçları verebilir. Organik rahatsızlıklarınızı giderebilir, belki bir seks terapistine yönlendirebilir.  

    Yazının orijinali için www.aafp.org adresine gidiniz.  

    K.H. ve Doğum
    Metin Ulusoy

    . ..Anket.. .
    Her branş için soru-cevap bölümü bulunmaktadır. Soru-Cevap bölümünü takip ediyor musunuz?
    Her gün
    Her hafta
    Arasıra
    Hayır



     
     
    ©2001 GülNet İnternet Hizmetleri - info@gul.net.tr