|
Kadın Kondomu
Kadın Kondomu: Gebelikten ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunmada Alternatif Bir Yöntem
Kadın kondomu son zamanlarda kullanıma sunulmuş olan, hem gebelikten hem de AIDS dahil tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklar korunmayı sağlayan ve kadınların kendi kendilerine kullanabilecekleri bir yöntemdir.
Kadın Kondomu nedir ?
Kadın kondomu poliüretandan üretilmiş sağlam ve yumuşak şeffaf bir kondomdur: Hem gebeliğe karşı hem de AIDS dahil cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlar. 17 cm. uzunluğunda, 0.42-0.53 mm. kalınlığında ve 7.8 cm. çapındadır. Her iki ucunda da halkalar vardır. Kapalı ucundaki halka kondomun takılmasını kolaylaştırmak ve kondomun vajinanın en üst noktasında sabit kalabilmesi için konulmuştur ve istenildiğinde çıkarılabilir. Diğer halka vajinanın dışında kalır. Kondom spermisit olmayan slikonlu dimethicone lubricant denilen bir yağlayıcı madde içerir. Bu madde kondomun takılmasını ve cinsel ilişki sırasında hareketi kolaylaştırmak üzere kullanılmıştır. Kondom ilişkiden saatler önce veya istenildiğinde ilişkiden hemen önce takılabilir. İlişkiden hemen sonra çıkarılması gerekmemektedir. Her kondom bir defalık kullanım içindir.
Kadın Kondomunun Faydaları ve Özellikleri:
Doğum kontrol için kullanılan bazı metodlar ( kondom, spermisit gibi ) kişiyi aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da korumaktadır.Kadın kondomu erkek kondomundan sonra hem gebelikten hem de her iki eşi de cinsel yolla hastalıklardan koruyan diğer bir metoddur. Hiç bir yan etkisi yoktur ve kullanımı için sağlık personeli gerekmemektedir. Bu metod kadınlar ve erkekler için alternatif bir yöntemdir.
Bu metod her yaştaki kadın tarafından kullanılabilir. Bu metod özellikle, hormonal metodların yan etkilerini yaşamış olan, kendilerini cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumak isteyen, gebeliklerine ara vermek isteyen ve eşleri ve/veya kendileri erkek kondomundan memnun olmayan kadınlar tarafından kullanılabilir. Hem rahim içi araç, gebeliği önleyici haplar ve sterilizasyon metodları ile eş zamanlı kullanılabilir. Kadın kondomunu kullanırken erkek kondomu da kullanılması gerekmemektedir.
Araştırmalar kadın kondomunun büyük çoğunluk için hiçbir yan etkisinin bulunmadığını göstermektedir.Bu kondomlarda kullanılan poliüretan allerjik reaksiyonlar yaratmamaktadır.
Labaratuvar deneyleri, kadın kondomunun AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan mikroorganizmalar, Hepatit B ve herpes virüslere karşı etkin bir engelleyici olduğunu göstermiştir. Kadın kondomunun erkek kondomları ile birlikte mevcudiyeti bireyler için seçenek şansı tanıyacağı ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların yayılmasını büyük oranda azaltacağına inanılmaktadır. Bu metod sayesinde istenmeyen gebeliklerin oluşmasını da önemli oranda azaltacağı düşünülmektedir.
Özellikleri:
· Vajina, rahim ağzı, dış genital bölgeyi koruyarak geniş bir koruma sağlamaktadır,
· Lateksten daha güçlü bir maddeden üretildiği için yırtılma vakası çok az bildirilmiştir,
· Alerjik reaksiyonlar yaratmaz,
· Kokusuzdur,
· Tek boy olarak üretilmişlerdir,
· Kondom ilişkiden saatler önce veya istenildiğinde ilişkiden hemen önce takılabilir. İlişkiden hemen sonra çıkarılması gerekmemektedir.
· Raf ömrü 5 yıldır . Poliüretan maddesinin özellikleri nedeni ile ısı ve ışıkta meydana gelen değişimlerden etkilenmez. Özel bir saklama koşulu gerekmemektedir.
· Kadın kondomunun kullanımı iki eşin de işbirliğini gerektirmektedir. Fakat bu temelde kadınların kontrolünün olduğu bir metodtur. Kondomu kullanan kadınlar kendilerini daha korunmuş, kendi bedenleri ve cinsel yaşamlarını üzerinde daha kontrollü hissettiklerini belirtmişlerdir.
Maliyeti:
Kadın kondomunun erkek kondomuna göre daha pahalı satılması metodun kullanımı önündeki en önemli engeldir. Gelişmiş ülkelerde eczanelerde tek kondom 2 ile 3 dolar arasında satılmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde ürünün 1 dolar altında satılması için kamu sektörü teşvik edilmektedir. Daha pahallı olmasının nedeni kondomda kullanılan poliüretan maddesinin lateks’den daha pahallı olmasıdır. Fakat talep arttıkça maliyet azalacaktır. Kondomun 1 defalık kullanılması önerilmektedir, fakat maliyetin düşürülmesi için tekrar kullanım üzerinde araştırmalar yapılmaktadır.
Kadın Hastalıkları
Yazarı bilinmiyor
|